2010. ápr. 6.

Brandon Bays-zel Indiában 8. -Bodhgaya


Megvilágosodni nem egy könnyű meló, vagyis a buddhizmus szerint. Bodhgaya arról nevezetes, hogy itt világososdott meg Buddha -tudod a Bodhi fa alatt.
Bodhgaya olyan a buddhisták számára, mint Mekka a muzulmánoknak. Legalább egyszer látni kell. Éppen egy ünnepi pillanatban érkeztünk. A világ buddhistáinak szerencsés kiválasztottjai mind ide gyülekeztek, nem egy sima hétköznapot találtunk.

Buddha óta sok minden történt itt az őt övező tisztelet nevében.
Templomokat emeltek. Szobrot állítottak. Le- és elkerítettek területeket, kölönböző kiváltságokkal. Izmust adtak hozzá. Megtiltottak a nevében ezt azt. Szabályokat hoztak hajviseletre, mezítlábra, étkezésre, imára.
Hogy melyik volt előbb, a szabály vagy a tisztelet. Ennyi idő távlatában ki is tudná eldönteni. Vagy talán más motiválta? Mindegy.

Hát van itt éppen elég meditálnivaló a számomra, pont elég ahhoz, hogy leüljek én is a Bodhi fa alá. Önkéntelenül figyelem a sárga-pirosba és aztán turistába öltözött embereket. Mit keresnek? Vajon miért zarádokoltak idáig? Némelyik vastag könyveket cipel. Egyiket se Buddha írta, mindet róla írták... Vajon miben változik meg az életük, ha mezítláb leróják a három tiszteletkört? Vajon van idő megállni? Megérezni Buddha jelenlétét?

És ha igen, akkor vajon az itt van a fa alatt?

Átérzem a keresők energiáját. Türelmesek. Megmondták nekik, hogy nem megy az úgy egy élet alatt. Tessék gyakorolni. Kicsit szkeptikus vagyok? Már megint az 'ide nekem azonnal' nyugati hozzáállás?

14 évesen én is vettem egy Buddháról szóló könyvet. Furcsán is nézett rám az eladó is meg a családom is. Honnan ez az érdeklődés? Akkor nem tudtam volna ilyen frappánsan megválaszolni, 'talán egy előző életből', és nektek is jobb lenne, ha inkább gyakorolnátok. :-)
Nem tudták hová tenni. Én sem. A gyönyörű szóvirágok és a fordítás sokasága között hogyan bogozzam ki a lényegest? Abból a könyvből azóta se megy.

Szerencsére van itt nekünk kibúvónk: privát kert, ahová a Dalai Láma szokott járni. Ott meditálunk. Se turistának se másnak nincs oda különben bejárása. Gyönyörű satsang kerekedik. Mintha maga a bodhi fa mesélne, Brandon csak fordítja embernyelvre. Évszázadok óta az emberi természet mit sem változott. Ugyanaz a gőg, a harag, az irigység, a hatalomvágy. Ugyanúgy forog a karma kereke.
Meddig?
Meddig? Míg meg nem állsz és nem forgatod tovább. Míg megvárod, hogy a lendületből kapott pofon energiája elillanjon. Ahogy megállsz, varázsütésre a Létezés megmutatja a csodáját, amit a harag, a gőg meg a többi eltakart.





Nincsenek megjegyzések: